نقد و بررسی تخصصی گوشی موبایل Sony Xperia XZ Premium
شرکت ژاپنی سونی از دیرباز در خانه های تک تک ایرانی ها جای خود را باز کرده است از ضبط های قدیمی گرفته تا تلویزیون های منحصر به فرد و کسنول های بازی که همه ما با آنها خاطره داریم. هنوز چندسال نمی شود که این شرکت با شرکت قدیمی Sony Ericsson ادغام شده و قدرت بیشتری گرفته است. حال این شرکت خوش ذوق و خلاق با ارائه میان رده های عالی و هم چنین پرچمداران منحصر به فرد وارد بازار رقابت شده است.یکی از این پرچمداران گوشی موبایل Sony Xperia XZ Premium است که واقعا در حرفهایی برای گفتن داشته و شما را شگفت زده خواهد کرد.
همه چیز شما را شگفت زده خواهد کرد!
سونی اکسپریا ایکس زد پرمیوم دارای صفحه نمایش دلربای 4K است، بله درست شنیدید 4k! البته این دلربایی به همینجا ختم نمی شود صفحه نمایشه این اسمارت فون علاوه بر کیفیت خارق العاده از فناوری HDR هم بهره می برد که در ادامه توضیحات مفصلی در موردش خواهیم داد.
این اسمارت فون خوش ساخت از دوربین 19 مگاپیکسلی بهره می برد که توانایی ضبط تصاویر را با صحنه آهسته و کیفیت عالی 960fps دارد. تعجب نکنید! این مشخصات برای اولین بار و توسط شرکت سونی ارائه شده است. در ادامه به بررسی تخصصی این غول ژاپنی خواهیم پرداخت.
طراحی
این موبایل با ابعادی معادل 156 x 77 x 7.9mm و صفحه نمایش 5.46 روانه بازار شده است که از Xperia XZ 10 میلی متر بلندتر و 5 میلی متر عریض تر است. وزن پرچمدار سونی 195 گرم است که 35 گرم سنگین تر از Xperia XZ است. این رقم برای اسمارت فون ها سنگین به نظر می رسد اما باور کنید اگر این گوشی را در دست بگیرید اولین چیزی که آن را احساس خواهید کرد یکپارچگی خواهد بود نه چیزی دیگر!
اگر بخواهیم از گوشه های این گوشی و نسبت سطح به بدنه صحبت کنیم می توان انتقادات زیادی به آن وارد نماییم اما نظر تیم خاص باکس درمورد این مسئله این است که کمبود نسبت سطح به بدنه پرچمدار سونی موجب ضعف آن نشده است بلکه آن را به یکی از خوش تیپ ترین گوشی های بازار تبدیل کرده است. مطمئن باشید از کار کردن با این اسمارت فون خسته نخواهید شد و دائما سونی را برای طراحی بی نقص اش تحسین خواهید کرد. حتما برایتان سوال پیش آمده است که چرا منحصر به فرد! طراحی بدنه این گوشی کمی گرد و تخم مرغی است که باعث می شود راحت تر در دستانتان قرار گیرد و تصاویر به نمایش گذاشته شده توسط این اسمارت فون بالاترین کنتراست و کیفیت را داشته باشد.
از نوشته ما بد برداشت نکنید! این گردی و تخم مرغی بودن اصلا به چشم نمی آید! قسمت جلو و پشت این اسمارت فون بی همتا با پوشش تخت Gorilla Glass 5 پوشیده شده است؛ یکی از بهترین و مقاوم ترین محافظ های صفحه موجود در بازار که توسط کارخانه های الکترونیکی ارائه می شود. شرکت سونی این محافظ را دورتا دور اسمارت فون خود تعبیه نکرده است؛ گوشه های Xperia XZ Premium از جنس پلی کربنات هستند. شاید با خودتان فکر کنید که به کار بردن پلی کربنات در گوشه ها و فرم یک پرچمدار چندان کار عاقلانه ای نیست! اما باید بدانید که شرکت سونی با این کار تا حدی اسمارت فون خود را ضد ضربه کرده است چرا که گوشه های و فرم پلی کربنات باعث خنثی کردن ضربه وارد شده به اسمارت فون می شود. نکته جالب توجه دیگر در طراحی این غول ژاپنی این است که قسمت بالایی و پایینی آن تماما از فلز ساخته شده. سونی اکسپریا ایکس زد پرمیوم علاوه بر بدنه یکپارچه و محکم دارای مدرک IP68 است که این اسمارت فون را به گوشی ضد آب و ضد گرد و غبار تبدیل خواهد کرد.
یکی از جنبه های منفی این اسمارت فون به کار بردن شیشه در گوشه و بازل ها است که باعث انعکاس تصویر محیط اطراف در گوشی و بهم خوردن تمرکزتان حین کار می گردد. البته این مشکل بیشتر در رنگ کروم آن دیده می شود و در رنگ های صورتی و مشکی کمتر خواهد بود. این اسمارت فون نسبت به مدل قبلی اش 30 گرم افزایش وزن داشته است اما اصلا محسوس نیست و هنگامی که آن را دست میگیرید یکپارچگی آن حس رضایت بخشی را به شما القا خواهد کرد. درست است که بدنه تمام شیشه ای این گوشی لکه های دست را به راحتی جذب کرده و اگر روی این لکه های حساس باشید شما را به شدت اذیت خواهد کرد اما در عمل زیبایی و منحصر به فرد بودن آن شما را مجاب خواهد کرد تا بدون هیچ شکایتی همراه با اسمارت فون تان دستمالی هم به همراه داشته باشید.
یکی دیگر از محدودیت هایی که شرکت سونی نسبت به آن این بار سنت شکنی کرده، باتری است. ظرفیت باتری پرچمدارسونی 3.320mAh که کمی پایین تر از Z5 Premium است اما با توجه به چیپست جدید و کم مصرف Snapdragon 835 کافی به نظر می رسد.
خب وقتش رسیده تا از خصوصیات آینه ای Xperia Xz Premium دست برداشته و به قسمت های دیگر بدنه آن بپردازیم. در بالای صفحه نمایش 4K دوربین سلفی و خروجی صدای تماس قرار دارد که نقش اسپیکر را هم ایفا خواهد کرد، در سمت چپ آن هم فلش LED تعبیه شده است. دومین اسپیکر در قسمت تحتانی صفحه نمایش قرار دارد که بنا بر ادعای سونی 41% صدای بیشتری را نسبت به Xperia XZ تولید خواهد کرد و همانند iPhone 7 و P10 Plus بالانس صدایی خوبی خواهد داشت. با این اسپیکرها از شنیدن موزیک لذت خواهید برد اما آنقدر که انتظار دارید بلند نخواهد بود.
در بدنه این موبایل تنها قطعه قابل برداشت در قسمت سیم کارت و جایگاه حافظه خارجی خواهد بود که هردو در یک اسلات قرار داشته و با درآوردن آن گوشی ری استارت خواهد شد! حتی با گذاشتن سیم کارت جدید هم اسمارت فون ری استارت می شود! شاید سونی این قابلیت را به دلایل امنیتی تعبیه کرده است اما اکثر اسمارت فون های بازار با برداشتن و گذاشتن سیم کارت خللی در فرآیند عملکردی آنها وارد نمی آید! شاید این نکته از نقاط ضغف پرچمدار سونی محسوب شود.
در قسمت راست کلیدهای، پاور و شاتر دوربین دوزمانه قرار دارد که نقش سنسور اثر انگشت را ایفا می کند. جالب است بدانید که در نسخه آمریکایی، این اسمارت فون فاقد اثر انگشت خواهد بود. در مورد سنسور اثر انگشت نقطه ضغف کوچکی وجود دارد؛ باوجود اینکه سنسور اثر انگشت دقیق و سریع است اما برای باز کردن گوشی حتما باید صفحه نمایش روشن باشد و با صفحه نمایش خاموش سنسور اثر انگشت اسمارت فون تان را باز نخواهد کرد! جک صدایی که در قسمت بالایی گوشی قرار دارد USB Type-C است. در قسمت پشتی هم دوربین منحصر به فرد پرچمدار سونی در کنار فلش و سنسورهای مربوط به آن تعبیه شده است.
نمایشگر
Xperia Z5 Premium اولین اسمارت فونی بود که با صفحه نمایش 4K روانه بازار شد. اکنون Xperia Xz Premium با همان کیفیت و با پشتیبانی از ویدئوهای HDR در دسترس است. قابلیت HDR که به این معناست که سایه های روشن و تیره تصاویر با حداکثر خود به نمایش در خواهند آمد و باعث تولید رنگ های تیره تر خواهند شده. برای فهم تفاوت بین صفحه نمایش های HDR وSDR استاندارد بهتر است دو پرچمدار اخیر شرکت سونی را کنار هم قرار داده و تصویر مشابهی را در هردو اسمارت فون با هم مقایسه کنید! درست است که چشم انسان کیفیت 4k را در صفحه نمایش های کوچک نسبت به Full HD تشخیص نخواهد داد اما شرکت سونی ادعا دارد که این کیفیت را بیشتر برای واقعیت مجازی در نظر گرفته است. نکته جالب تر اینکه این میزان کیفیت فقط در پخش ویدئو یا دیدن تصاویر فعال خواهد بود و عملا در بخش منو و کار کردن با اسمارت فون تان کیفیتی جز Full HD نصیبتان نخواهد شد.
کیفیت صفحه نمایش این اسمارت فون 2160×3840 پیکسل با تراکم 807 پیکسل در هر اینچ است که در حتی زیر میکروسکوپ هم تشخیص اش سخت بود. صفحه نمایش این اسمارت فون از پنل IPS و Triluminos display انحصاری شرکت سونی نیز بهره می برد. حداکثر روشنایی صفحه نمایش 573 نیب بود که کمی بالاتر از عددی است که Z5 Premium به ثبت رسانده است اما میزان تیرگی رنگ مشکی بیشتر و کنتراست تصاویر در این موبایل بالاتر است.
این گوشی نه تنها از نظر صفحه نمایش 4K و قابلیت HDR پیشرفت کرده بلکه صفحه نمایش آن در تولید رنگهای RGB هم بهبود چشم گیری داشته است. این قابلیت را بیشتر متخصصانی درک خواهند کرد که به تولید رنگ های دقیق حساسیت زیادی دارند. مود RGB دقیقا برای این افراد در نظر گرفته شده است. علاوه براین مود Super Vivid که در اکثر اسمارت فون های سونی وجود دارد باعث به حداکثر اشباع رساندن رنگ ها می شود. مود X-Reality Engine هم به گفته سونی موجب تولید تصاویر شارپ و شفاف تر می گردد. از نظر بالانس رنگ سفید صفحه نمایش این غول بی شاخ و دم کمی به آبی تمایل است که خوب برای بعضی از کاربران خوشایند هم خواهد بود. تکنولوژِی بهبود صفحه نمایش Triluminos پیش تر فقط در بخش تصاویر و پخش ویدئو فعال بود اما در این موبایل می توانید از این فناوری در نرم افزارهای نصب شده و حتی هوم اسکرین هم لذت ببرید.
شارژدهی و رابط کاربری
این موبایل از باتری با ظرفیت 3320mAh بهره می برد که 200mAh از Xperia Z5 Premium پایین تر است اما به لطف پردازنده کم مصرفش شارژدهی بهتری دارد. ایکس زد پرمیوم مجهز به Quick Charge 3.0 است که در 30 دقیقه شارژ باتری را به 42% خواهد رساند. با این حال شرکت سونی آداپتوری با قابلیت شارژ سریع در جعبه قرار نداده است و کاربر باید برای تهیه آن هزینه جداگانه ای در نظر بگیرد! در بررسی ها صدای رد و بدل شده حین تماس از کیفیت بالایی برخوردار بود. وبگردی با Wi-Fi تا 10 ساعت انجام پذیر است و این عدد برای تماشای کلیپ های ویدئویی معادل 8 ساعت بود که در رقابت پرچمداران اعداد قابل قبول و خوبی است.
یکی دیگر از قابلیت های منحصر به فرد دیگر پرچمدار سونی، تکنولوژی Qnovo Adaptive Charging است. شاید شما هم از آن دسته کاربرانی باشید که گوشی خود را شب قبل از خواب شارژ می کنند و صبح قبل از رفتن به سر کارشان آن را از برق می کشید. به لطف این تکنولوژی، اسمارت فون تان الگوی شارژ کردنش را بررسی کرده و طبق آن از آداپتور شارژ گرفته تا عمر باتری اش را افزایش دهد. فرض کنید همیشه قبل از خواب ساعت 12 گوشی خود را به شارژ می زنید و ساعت 8 صبح آن را از شارژ می کشید، در حالت عادی حداکثر ساعت 3 گوشی تان به 100 درصد می رسد و عملا از ساعت 3 تا 8 صبح شارژگیری بیهوده دارد که موجب کاهش عمر باتری می شود. اما Sony Xperia XZ Premium تا 90% شارژ شده سپس در ساعت 7.30 پیش از بلند شدن کاربر از خواب 10 درصد باقی مانده را شارژگیری می نماید!
این گوشی از Android 7.1.1 به نام Nougat بهره می برد. این اسمارت فون درست همانند تمام اسمارت فون های این شرکت از اپلیکیشن های اختصاصی سونی بهره می برد و در کل تغییر خاصی نسبت به گذشته در رابط کاربری ایجاد نشده است. نکته قابل ذکر این که نسخه اندروید این اسمارت فون با کیفیت 1080p دراختیار کاربر قرار دار و بصورت خودکار هنگام تماشای تصاویر یا کلیپ های ویدئویی و بازی هایی با کیفیت بالاتر به کیفیت 4K رندر می شود.
تنها نکته ای که در سیستم عامل اندروید همیشه جایش خالی بوده و شرکت سونی این بار به آن پرداخته است، گرفتن بکاپ از اپلیکیشن ها، مخاطبین، اس ام اس ها و تنظیمات گوشی است. از دیگر قابلیت های رابط کاربری، مود استفاده از یک دست است که برای اسمارت فونی با صفحه نمایش بزرگ امری ضروری است و شرکت سونی از آن غافل نشده است.
درگاه های ارتباطی و اتصالات
اکس زد پرمیوم از نظر درگاه های ارتباطی هیچ چیز کم ندارد. این اسمارت فون در نسخه های تک سیم و دوسیم روانه بازاز شده است که در نسحه دو سیم (G8142) می توانید همزمان از هردو سیم کارت و حافظه خارجی استفاده نمایید. نسخه LTE این اسمارت فون Cat. 16 با سرعت دانلود 1Gbps است و از آنتن 4x4MIMO بهره می برد که قدرت آنتن دهی فوق العاده ای دارد. این گوشی مجهز به Wi-Fi a/b/g/n/ac با آنتن 2x2 MIMO است که قابلیت انتقال داده های اینترنتی تا سرعت 867Mbps را دارد. نسخه بلوتوث آن 5 بوده و دارای NFC است.
از دیگر قابلیت های این اسمارت فون بی همتا Miracast، DLNA و MirrorLink. می توان اسم برد که علاوه بر قابلیت اشتراک گذاری تصاویر، کلیپ های ویدئویی و هم چنین موزیک در تلویزیون، کاربر می تواند دسته های PS4 خود را با گوشی اش جفت کرده و نقش از اسمارت فون اش به عنوان کنسولی قابل حمل استفاده نماید.
پورت USB بکارفته در این اسمارت فون Type-C با پشتیبانی از USB 3.1است که خیالتان را بابت سرعت انتقال داده از گوشی به کامپیوتر یا برعکس راحت خواهد کرد. این گوشی همچنین از MHL که به نوعی نسخه باکیفیت تری از Mirror محسوب می شود بهره می برد.
عملکرد و سخت افزاز
این موبایل جز اولین گوشی هایی است که در قلب تپنده خود ازچیپست Snapdragon 835 بهره می برد؛ پردازنده بسیار قوی و سریع! ترکیب پردازنده هشت هسته ای Kryo 280 با فرکانس 4x2.46GHz و 4x1.9GHz ، گرافیک Adreno 540 و RAM 4GB، حافظه داخلی 64GB و قابلیت استفاده از حافظه جانبی تا 256 گیگابایت موجب شده تا نام غول برازنده این اسمارت فون باشد!
پردازنده این گوشی در بنچمارک های انجام شده با Galaxy S8+ عملکرد یکسانی داشته و از P10 Plus عملکرد بهتری داشت. در بخش گرافیک اما داستان چیزی دیگری است و XZ Premium صحنه رقابت را به Galaxy S8+ واگذار کرد. از نظر عملکرد چیپست Snapdragon 835 و Snapdragon 831 فرق چندانی با یکدیگر ندارد اما نکته جالب در مورد عملکرد این اسمارت فون طراحی منحصر به فرد خنک کنندگی آن است که با استفاده از لایه های سه گانه مسی و پخش کردن گرما ناشی از پردازنده، دوربین و نمایشگر در سرتاسر بخش پشتی، کاربر هیچوقت گرم شدن گوشی را تجربه نخواهد کرد، حتی حین تماشای کلیپ های 4K HDR!
دوربین
شرکت سونی مدتی از دوریبن های 23MP استفاده می کرد اما این بار در مورد XZ Premium پا را فراتر گذاشته و از دوریبن 19MP IMX400 با نام Motion Eye رونمایی کرده است که قبلا در Xperia XZ هم بکار رفته بود. ابتکارات در بخش دوربین این اسمارت فون در حد عالی است؛ دوربین این غول شیشه ای دارای رم جداگانه است تا عکس و فیلم ها را با بیشترین سرعت به ثبت رسانده و از تارشدگی آنها جلوگیری کند! به لطف این رم جداگانه و البته دوربین با کیفیت، XZ Premium می تواند ویدئوهای HD را با سرعت 960fps فیلمبرداری نماید؛ این یعنی با سرعتی که حتی چشم انسان قادر به تشخیص آن نیست! جالب است بدانید که اکثر اسمارت فون های بازار در بهترین حالت قابلیت فیلمبرداری با 240fps را دارند. دریچه دیافراگم این دوربین فوق العاده f/2.0 است که جز بهترین ها نیست اما تصاویر خوبی را به ثبت می رساند.
با توجه به RAM جداگانه استفاده شده و قابلیت Predictive Capture، کاربر به راحتی می تواند از اجسامی که به سرعت درحال حرکت هستند عسکبرداری کند؛ کاربر پیش از اینکه شاتر دوربین را فشار دهد، دوربین چند فریم قبل تا به صورت خودکار عکس برداری می کند تا صحنه ای از قلم نیافتد!به طور کلی کیفیت دوربین پشت خارق العاده است و تصاویری را به ثبت می رساند که شما را شگفت زده خواهد کرد. حتی در نور کم و شب هم دوریبن این تلفن هوشمند حرفای زیادی برای گفتن دارد! دوربین جلوی XZ Premium همانند نسخه ضعیف تر این پرچمدار دارای سنسور 13MP و دریچه دیافراگم f/2.0 است. تصاویر به ثبت رسیده توسط سلفی این اسمارت فون دارای نویز کمی هستند اما جزئیات تصاویر و کیفیت رنگ ها آنقدر بالاست که ما را از خود بیخود کرد! حتی تصاویر به ثبت رسیده در شب نیز دارای کیفیت بی نظیر و بی نقصی بود که عملا هیچ عیبی نمی توان از آن گرفت! کیفیت فیلمبرداری این گوشی همانطور که پیش تر هم گفته شد 4K است و از لرزش گیر دیجیتالی پشتیبانی می کند. البته در بخش تنظیمات می توانید به کیفیت 1080p/30fps، 1080p/60fps ، 720p/120fps و 720/960fps دسترسی داشته باشید. کیفیت کلیپ های فیلمبرداری شده دارای بیشترین جزئیات، رنگ های دقیق، تصاویر با کیفیت و بدون نویز هستند که واقعا طبیعی به نظر می رسد.
مهمترین خصوصیت در بخش فیلمبرداری، بخش صحنه آهسته با 960fps که با کیفیت HD به ثبت می رسد. بافر دوربین در حد یک چشم به هم زدن سرعت دارد اما در همین چشم بهم زدن خیلی از اتفاقات ممکن است به وقوع بپیوندد! کیفیت ویدئوهای صحنه آهسته باتوجه به HD بودن آن بسیار خوب هستند اما خب برای ثبت کلیپ های باکیفیت باید نور کافی وجود داشته باشد.
حرف آخر
خب بگذارید اینگونه بگوییم که همه چیز در این گوشی عالی و در سطح بالاست. تنها نکته منفی همان جذب لک انگشت و انعکاس نور است. اگر با این مشکل می توانید کنار بیاید در خرید این غول ژاپنی لحظه ای درنگ نکنید!