نقد و بررسی تخصصی گوشی موبایل Blackberry Passport
بلک بری کمپانی کانادایی می باشد که در اواخر دهه 90 میلادی فعالیت خود را آغاز کرد، اکنون اما بیشتر فعالیت خود را در کشورهای مختلفی نظیر اندونزی و هند دنبال می کند. این کمپانی بخاطر طراحی های منحصر بفردی که در کیبورد دیوایس هایش دارد بسیار مورد توجه قرار گرفته است. گوشی Blackberry Passport یکی از این طراحی هایی است که حس خاصی و لوکس بودن را تداعی می کند، در ادامه به بررسی این گوشی از کمپانی بلک بری خواهیم پرداخت.
شرکت بلک بری یکی از پیشروان در میان تولید کنندگان گوشی های هوشمند به خصوص از لحاظ امنیت در ارتباطات و کارآمدی گوشی های همراه بود و در سال 2013 به اوج خود رسید اما سیستم عامل اختصاصی، بلک بری او اِس و ورژن بعدی آن یعنی بلک بری 10 با بداقبالی مواجه شد و با موفقیت پلتفرم های اندروید و آی او اس روز به روز از طرفداران بلک بری کاسته و به کاربران سیستم عامل های موفق مذکور اضافه شد. در سال های اخیر این کمپانی برای فائق آمدن بر مشکلات مالی خود دست به ارائه گوشی هوشمند با پلتفرم اندروید زده است تا جانی تازه به وضعیت اقتصادی خود بخشد. گوشی بلک بری پاسپورت که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت با سیستم عامل بلک بری 10 به بازار عرضه شده است و ظاهر خاص خود موجب سروصدایی در بازار گوشی های هوشمندی که همه از یک زبان طراحی خاص پیروی می کنند؛ شد.
طراحی
طراحی مربع شکل و خاص گوشی پاسپورت اولین چیزی است که نظر ها را به خود جلب می کند. طراحی که این روزها معمول نیست و برای نسل های قدیمی حسی نوستالژیک و برای نسل جدید حسی نوین دارد. طراحان بلک بری از این گوشی با عنوان ابزاری برای مدیران حرفه ای که بسیار ایمیل می دهند و کنفرانس های راه دور زیادی دارند، نام برده است. نکته ی حائز اهمیت دیگر درباره این گوشی اندازه ی آن است که همانند یک پاسپورت واقعی می باشد، منتهی اندکی قطورتر، بنابراین اسم این محصول با توجه به ابعادش انتخاب شده است. علیرغم استایل مربع شکلش این گوشی به راحتی در یک دست جای می گیرد و می توانید لذت استفاده آن را ببرید. فریم استیل و قاب نرم پلاستیکی مات ظاهری جدی برای گوشی به همراه آورده است. در قاب جلویی شاهد صفحه ای مسطح و چشم نواز هستیم با نمایشگر LCD و اندازه 4.5 اینچی مربعی با حاشیه های کم و یک صفحه کلید سه ردیفه بسیار جذاب و منحصربفرد که در زیر آن قرار گرفته است. در بالای گوشی حاشیه ی نسبتا زیادی دارد اما به هیچ عنوان بد به چشم نخواهد آمد. در حاشیه بالا دوربین سلفی و اسپیکر جا خوش کرده اند و حاشیه پایین جایگاه کیبورد می باشد. لبه ی سمت راست دارای سه کلید فیزیکی است که دوتای بالا و پایین آن مربوظ به ولوم و کلید وسط مختص راه اندازی دستیار بلک بری و بی صدا کردن آهنگ می باشد. قاب پشتی بلک بری پاسپورت میزبان دوربین اصلی در مرکزیت قسمت بالایی با قابی مربع شکل و همگون با فریم اصلی گوشی می باشد و فلش نیز در بالاتر از دوربین قرار گرفته است و هرچه به لبه ها نزدیک می شویم انحنای نرمی را حس می کنیم تا به خوش دستی گوشی کمک به سزایی داشته باشد.
کیبورد
کیبورد سه ردیفه تعبیه شده روی موبایل پاسپورت قابلیت لمسی دارد و می توانید فرمان هایی را از طریق لمس های مخصوص به این کیبورد دیکته کنید. علاوه بر سه ردیف کلید یک ردیف در صفحه نمایش به عملکرد شما بستگی دارد و خودش را با آنچه که در صفحه نمایش مشاهده می کنید تطبیق می دهد، بدین صورت که ممکن است برای پیشبینی لغات و یا اصلاح غلط های املایی به کار رود و یا با نمایش اعداد و علائم نگارشی به کمک شما بشتابد. از قابلیت های این کیبورد می توان به کشیدن انگشت به سمت چپ به منظور پاک کردن آخرین کلمه ای که تایپ کردید و یا برای تصحیح متن می توانید با دوبار ضربه زدن روی صفحه کلید نشانگر را روی متن جابه جا کنید و تصحیح را اعمال کنید.
نمایشگر
اندازه صفحه نمایش مربع شکل بلک بری پاسپورت 4.5 اینچ و با وضوح 1440×1440 می باشد و حس جدی بودن و نظم در طراحی این گوشی برای مدیران حرفه ای را به نمایش می گذارد. این اندازه تراکم 435 پیکسل بر هر اینچ را به دست می دهد و کیفیت بسیار خوبی را به دیدگان شما ارزانی خواهد داشت. همچنین این نمایشگر روشنایی قابل قبولی دارد و در روز و استفاده در بیرون از خانه عملکرد خوبی از خود نشان می دهد و متون خوانا ارائه می شود و افزون بر این کنتراست و رنگ ها در حد بالایی نمایش داده می شوند که سبب به نمایش درآمدن تصاویر و ویدئوها به صورت زنده تر و واقعی می شود.
دوربین
دوربین اصلی این گوشی دارای سنسور 13 مگاپیکسلی است که به همراه ال ای دی و لنزی با دیافراگم f/2.0 عکس های بسیار خوبی را برای شما ثبت می کند و می تواند همراه خوبی برای شما در طول یک سفر و یا یک مهمانی برای ثبت لحظاتان باشد. شاید اعداد و ارقام کم به نظر برسند اما بازدهی و عملکرد بیشتر اهمیت دارد و دوربین پاسپورت نشان داده است که نباید خیلی در بند اعداد و ارقام ماند. برای ضبط ویدئو نیز می توانید توقع ضبط فیلم هایی با کیفیت 1080 اچ دی را از این سنسور داشته باشید. دوربین سلفی اما با سنسور 2 مگاپیکسلی بیشتر برای انجام امور روزانه و معمولی کاربرد دارد و نمیتوان توقع بسیار زیادی را زا آن داشت، اما با این همه این می توانید ویدئوهایی با کیفیت 720 اچ دی از طریق این دوربین ذخیره کنید.
پردازش
فرآیندهای پردازشی در این گوشی به رهبری اسنپدراگون 801 چهار هسته ای صورت می پذیرد و می تواند در فضای کاری با رم 3 گیگابایت به سرعت محاسبات را انجام دهد و فرمان های شما را پاسخگو باشد. در کنار این دو عضو پردازشی که وظیفه ی انجام پردازش های معمولی و اجرای اپلیکیشن ها را به عهده دارند، عضو دیگری که به عنوان پردازشگر گرافیکی فعالیت می کند آدرنو 330 نام دارد که انجام محاسبات و رندر تصاویر گرافیکی را به عهده خواهد داشت. از این پردازشگر نمی توان توقع آنچنانی داشت و تنها برای بازی های سبک و نیمه سنگین می توان به آن اکتفا کرد بدون شک کسی که این گوشی را خریداری می کند زمانی برای بازی کردن نخواهد داشت و بیشتر درگیر انجام امور حرفه ای خود می باشد تا انجام بازی و سرگرمی، چراکه این گوشی یک دیوایس همه چی تمام برای مدیران می باشد.
سیستم عامل
سیستم عامل اختصاصی شرکت بلک بری تحت عنوان BlackBerry 10 با ورژن 10.3.1 روی این دستگاه تعبیه شده است و علیرغم ایده هایی که از اندروید و آی او اس گرفته است نوآوری هایی نیز بکار برده است که بتواند خودی نشان دهد. همچون اندروید اپلیکیشن ها در چند صفحه قرار می گیرند و زمانی که شما صفحه را به سمت چپ بکشید شاهد اپلیکیشن های نصب شده خواهید بو و در صورت کشیدن صفحه به سمت راست وارد BlackBerry Hub خواهید شد، جایی که مامن پیام ها، ایمیل ها، چت های BBM، و شبکه های اجتماعی مختلف می باشد که همه ی این ها قابل تغییر و شخصی سازی می باشند. با سوایپ کردن به سمت پایین وارد پنل نوتیفیکیشن مشابه اندروید خواهید شد و در برنامه های مختلف زمانی که به بالا سوایپ کنید، خواهید دید که به صفحه خانه باز خواهید گشت.
بلک بری 10 آنچنان سرشار از خلاقیت و نوآوری و ایده های جدید نیست اما آنچه که به چشم می آید ثبات بسیار عالی این سیستم عامل می باشد. نکته ی حائز اهمیت دیگر این سیستم عامل پشتیبانی از اپلیکیشن های اندروید می باشد که به خودی خود بسیار جالب است و در زمان عرضه بسیار جلب توجه کرد. شاید این دستاویزی برای شرکت بلک بری بوده است تا بتواند مشتریان بیشتری را مجذوب خود کند و سهم بیشتری را در بازار گوشی های هوشمند به خود اختصاص دهد. اما نمی توان توقع داشت اپلیکیشن های اندروید خیلی روان و راحت روی یک پلتفرم دیگر کار کنند. یک اپلیکیشن کاربردی دیگر روی این گوشی به راحتی با لپ تاپ و تبلت شما همگام می شود، فقط کافیست BlackBerry Blend را با توجه به سیستم عامل مقصد، اندروید، آی او اس، ویندوز و یا مکینتاش، دانلود و نصب کنید و به راحتی اطلاعات را بین دیوایس های خود به اشتراک بگذارید. اگر از طرفداران گوشی های بلک بری هستید و می خواهید دیوایسی خاص و شیک خریداری کنید که به آسانی وبگردی کرده و در یک کلام بدنبال خرید یک لپ تاپ تو جیبی می باشید این گوشی دقیقا همان چیزی است که در رویایش را در سر دارید.