حتما شما هم تاکنون اسم بیت کوین را شنیده اید، اسمی روان که دارای ماهیتی نامانوس بوده و این روز ها بر سر زبان ها افتاده است . از شبکه های اجتماعی گرفته تا تمامی وب سایت های خبری و غیر خبری همگی به شتاب عجیب و غریب ارزش این ارز دیجیتالی نیم نگاهی داشته اند . برای درک بهتر ماهیت بیت کوین فرض کنید با هم در باغی نشسته ایم و من یک سیب دارم و آن را به شما می دهم، مالکیت آن سیب به شما منتقل شده است و دیگر به کسی غیر از شما تعلق ندارد. انتقال این سیب به شما نیاز به واسطه ای بین ما ندارد، نیازی نیست که کسی تایید کند که مالکیت سیب من به شما منتقل شده است. سیب از آن شماست و من دیگر کنترلی روی آن ندارم. حال فرض کنید من عکسی از یک سیب دارم، به بیانی ساده تر یک سیب دیجیتال دارم و آن را به شما می دهم، آیا فکر می کنید که مالکیت آن عکس یا سیب دیجیتال مطلقا از آن شماست؟ اگر اینطور فکر می کنید قطعا مطالعه ادامه مطلب برای شما جالب و هیجان انگیز است.
تبادلات دیجیتالی
جواب این است : شاید برای دیگری نیز فرستاده باشم! ممکن است من این عکس را در اینترنت قرار داده باشم تا هزاران نفر آن را دانلود کنند! همانطور که می بینید تبادلات دیجیتالی کمی مشکل ساز هستند و قوانین آن با تعاریف سنتی متفاوت است. یقینا فرستادن سیب دیجیتالی مثل سیب فیزیکی نیست. پس موضوع قابل توجه در رابطه با این تبادلات این است که باید این سیب های دیجیتالی در دفتر یا پایگاهی که به تمام تراکنش ها دسترسی دارد حسابرسی ، ثبت و ضبط شوند. اما باید کسی باشد که این ثبت ها را سر و سامان دهد و متاسفانه حضور این شخص دو مشکل را به همراه دارد، اول این که این فرد هر کسی که باشد می تواند حساب ها را دستکاری کند و در ثانی قرار ما بر این بود که تراکنش ما مشابه آنچه در باغ اتفاق افتاد بدون حضور واسطه انجام پذیرد، پس راه حل چیست؟ این سیستم می تواند یک دفتر حسابرسی دیجیتال را به همه بدهد، بجای وجود یک دفتر واحد در دست شخصی خاص، می توان آن را در اختیار همه ی افراد دخیل در تراکنش گذاشت، در نتیجه تمام تراکنش ها در آن ثبت می شوند. بنابراین کسی نمی تواند تقلب کند، چرا که باید همه ی دفاتر همسان بوده و در صورت ایجاد تغییر در یکی از دفاتر با یک تراکنش باید همه ی دفاتر متعاقبا تغییر کنند.
بیت کوین یک دارایی رمزنگاری شده و متن باز است
رمزها و قواعد این سیستم در همان آغاز کار تعریف شده و در عین حال مثل ویکی پدیا متن باز هستند و افراد باهوش و خلاق می توانند آن ها را ایمن تر و پیشرفته تر کرده و یا حتی به بوته آزمایش بگذارند. هرکسی می تواند در این شبکه همکاری کرده و دفتر حسابرسی را به روز کند و از کارایی درست آن اطمینان حاصل نماید. این سیستم به عنوان پاداش بخاطر این کاری که افراد انجام می دهند 25 بیت کوین به آن ها می دهد، در واقع این اعمال سبب ایجاد بیت کوین بیشتر در سیستم می شود. این مثال تشبیه ساده ای برای ماهیت اساسی این ارز دیجیتالی بود. از نگاهی دیگر بیت کوین ارز رمزنگاری شده و یک دارایی دیجیتال است که به عنوان وسیله ای برای تبادل بکار می رود. این ارز دیجیتال با استفاده از یک سیستم پیشرفته رمزنگاری تولید شده و بدون وابستگی به افراد خاصی، مدیریت خود را به عهده دارد.
تاریخچه ثبت بیت کوین و خالق آن
در تاریخ 18 اوت سال 2008 میلادی دامین bitcoin.org به ثبت رسید و بعد از گذشت چند ماه و در 31 اکتبر همان سال، لینک مقاله ای نوشته شده توسط «ساتوشی ناکاموتو» با عنوان «بیت کوین: سیستم پولی الکترونیکی همتا به همتا» به آدرس های پستی رمزنگاری شده ارسال شد. این مقاله حاوی جزئیات روش های مربوط به استفاده از شبکه ی همتا به همتا برای تولید «یک سیستم برای تراکنش های الکترونیکی بدون نیاز به واسطه» بود. در ژانویه 2009 میلادی شبکه ی بیت کوین با انتشار اولین ایستگاه پردازشگر متن باز و صدور اولین بیت کوین هایش بوجود آمد. اینکه خالق بیت کوین یک نفر یا گروهی از اشخصاص تحت لقب ساتوشی ناکاموتو بوده اند دقیقا مشخص نیست ولی تقریبا مطمئن هستیم که او اولین بلوک بیت کوین را استخراج کرد، که پاداش 50 بیت کوینی را نیز برای او به همراه داشت.برنامه نویس هال فینی، یکی از اولین حامیان و گیرنده ی اولین تراکنش بیت کوین بود. فینی نرم افزار بیت کوین را در روز انتشارش دانلود کرد و 10 بیت کوین از طرف ناکاموتو در اولین تراکنش جهانی بیت کوین دریافت کرد.
تخمین زده شده است که در روز های ابتدایی ناکاموتو یک میلیون بیت کوین استخراج کرده است و قبل از ناپدید شدنش سیستم را به توسعه دهنده باهوشی به نام گوین اندرسن سپرده است، کسی که بعدها توسعه دهنده ی ارشد در موسسه ی بیت کوین شد.
رشد برق آسای بیت کوین بازار ارز های دیجیتالی را شوکه کرد
حال قسمت عجیب ماجرا آنجاست که چطور این ارز دیجیتالی تا این حد رشد ارزش داشته که از طلا و دلار نیز پیشی گرفته است؟ پاسخ ساده ای که می توان با رجوع به یکی از اصول اولیه ی اقتصاد آن را توجیه کرد، اصل عرضه و تقاضا می باشد. بعد از این که این ارز از لحاظ کارایی مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفت تقاضا برای به مالکیت درآوردن بیت کوین بالا گرفت. بنابراین بدیهی است که خرید این ارز در نوسان قیمت تاثیر مستقیم می گذارد، همچنین سرمایه گذارها در شبکه های اجتماعی غوغا بپا کردند و بر این باورند که پتانسیل انجام معاملات لحظه ای بیت کوین در آینده نه چندان دور بالا رفته و سرمایه های عظیمی از سوی شرکت های قدرتمند به این بازار تزریق خواهد شد. پس در واقع می توان گفت بازی های رسانه ای و جنجال های خبری نیز آتش این بازار را داغ تر کرده و موجب افزایش ارزش این ارز دیجیتالی شده اند.
استخراج کدام به صرفه تر است ؟ الماس یا بیت کوین !
عامل دیگر برای افزایش ارزش بیت کوین سخت تر شدن شیوه ی استخراج این ارز است. یکی از روش های بدست آوردن بیت کوین استخراج آن از طریق حل مسائل پیچیده و محاسبات کامپیوتری می باشد، در گذشته شاید هرکسی می توانست با سیستم خانگی اش و نصب نرم افزارهای موجود مقداری بیت کوین استخراج کند اما در حال حاضر انجام محاسباتی که منجر به دریافت بیت کوین می شود از عهده ی سیستم های معمولی خارج بوده و همین امر در گرم کردن بازار دستگاه های بیت کوین ماینر نیز دخیل است. بیت کوین ماینر ها سخت افزار هایی هستند که میتوان به کمک آنها محاسبات پیچیده را در این سیستم حل کرد و سپس به عنوان پاداش یا دستمزد بیت کوین دریافت کرد .به بیان ساده تر اگر این شبکه را شاخه های یک درخت سیب درنظر بگیرید، که باید سیب ها یا همان بیت کوین ها را از شاخه بچینید، زمانی بدون نیاز به نردبان به سیب ها دسترسی داشتید، اما با وجود افراد زیادی که به دنبال سیب هستند یافتن سیب دشوار شده است و برای نتیجه گیری بهتر مجبور به خرید نردبان (ماینر) می باشید.درست مثل الماس که استخراج و فرآوری اش بسیار مشکل می باشد و در نتیجه ارزش بسیاری دارد، بیت کوین نیز به صورت مشابه به دلیل کمیاب شدن و مشکلات عدیده استخراج آن، رشد بسیار زیادی را تجربه کرده است.
ای کاش بیت کوین میخریدیم !
عبارتی که شاید خیلی ها بعد از شنیدن اخبار مربوط به بیت کوین به ذهنشان خطور کرد. بله همان طور که گفته شد یکی از سریعترین روش های ثروتمند شدن خرید بیت کوین بود به طوری که اگر شما حدود 8 سال پیش یعنی تقریبا سال 2009 میلادی مبلغ 300.000 تومان برای خرید بیت کوین هزینه میکردید الان سود حاصل از افزایش ارزش بیت کوین های شما سرمایه ای بالغ بر 12 میلیارد تومان بود! سرمایه ای که در نگاه اول با هیچ دلیل علمی و منطقی باور پذیر نیست و بیشتر شبیه یک دروغ بزرگ است ولی همان طور که قبلا اشاره شد این موضوع کاملا حقیقت دارد .
صعود ناگهانی و سقوط عجیب
آخرین اخباری که از بیت کوین و ارزهای دیجیتالی دیگر به گوش میرسد حاکی از آن است که ارزش هر واحد از این پول الکترونیکی به 8 هزار و 155 دلار سقوط کرده است که این یعنی حدود 25 تا 30 درصد کاهش در هفته جاری میلادی. با این حساب بیت کوینِ مشهور این روز ها بزرگترین ضرر هفتگی خود را از سال ۲۰۱۳ میلادی تا به حال تجربه کرده است.